afb.: icoon van de Zwarte Madonna van Czestochowa (Polen).

INFO OVER HET KROONTJE VAN MARIA

Minder bekend dan de Rozenkrans of het Rozenhoedje, maar niet minder praktisch om te bidden tot God en Maria, is het 'Kroontje van Maria', ook 'Sterrenrozenkrans' genoemd. De oorsprong van deze gebedsvorm vinden we in de H. Schrift, namelijk bij de evangelist Johannes. Hij beschrijft in het boek van de Openbaring een visioen (hoofdstuk 12): een Vrouw verschijnt aan de hemel, gekroond met 12 sterren. Deze Vrouw is de Kerk van Christus maar ook Maria als icoon en Moeder van de Kerk. De twaalf sterren betekenen 'de grote dingen' die God aan Haar heeft gedaan (zie het Magnificat).

Het moet zeker aangenaam zijn aan Maria, die de Moeder van God is en ons voorbeeld van geloof, dat wij Haar om haar uitverkiezing en haar deugden loven. Het 'Kroontje' is reeds een oude gebedsvorm. Zo bestond er in de jaren 1200 in de St. Baafs te Gent een 'Broederschap van het Sterrenkransje'.

Ook de H. Grignion de Montfort (1673-1716) was zeer gehecht aan het kroontje; hij heeft er zelfs een uitgebreide bezinningstekst aan toegevoegd, die hij aan zijn volgelingen gaf.

De oorspronkelijke tekst is aangepast aan deze tijd. Hij zal ons helpen om op devote wijze tot Maria te bidden.

Het Kroontje bestaat uit 3 keer 4 lofprijzingen. De drie delen beginnen elk met een 'Onze Vader' en eindigen met 'Eer aan de Vader', en bestaan uit lofprijzingen tot Maria, telkens voorafgegaan door een 'Wees Gegroet'. Het geheel van de drie delen begint met een kort intens gebed tot de Heilige Geest en eindigt met een prachtig slotgebed, waarin de H. Grignion de Montfort ons de toewijding aan Maria laat hernieuwen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb